Beauty Bang Books zime 2018. godine

29. 03. 2018.

Farbanje jaja sa decom za Uskrs

06. 04. 2018.

Crno-bela jaja za Uskrs

05. 04. 2018.

BBT tim obožava Uskrs! O b o ž a v a! Planiramo ga mesecima, radimo unapred, odvajamo i nekoliko dana ako je potrebno za isti. Ova godina bila je drugačija. Na papiru smo imale 18 ideja, dane smo provele u kupovini, kako bismo nabavile sve što nam je potrebno, a onda smo sele i uradile neplanirano! Crno-bela jaja za Uskrs nisu bila planirana, ali volimo ih više nego zlatna od pre dve godine (a zlatna jaja mnooogo volimo).

Crno-bela jaja počela su spontano. Saša  je imala ukrasni papir iz Delfi knjižara sa crnim, šljokičavim tufnama. Jasno vam je da mi ne znamo da kažemo “ne” šljokicama! Iseckale smo tufne, neke smo pretvorile u trougliće, neke smo samo isekle na pola i duplom lepljivom trakom smo ih zalepile na jaja.

Tufne su malo krute, pa je bitno da imate dobru duplu traku, kako se ne bi odlepljivale. Izbegavajte bilo koju vrstu tečnog lepka. U Delfi knjižarama možete pronaći i ukrasne kese sa tufnama u nekoliko boja. I voilà bela jaja sa šljokičavim tufnama su spremna!

Crna tempera mi je bukvalno upala u ruke, nekako misteriozno, a uz nju i okrugli sunđerići koje smo odavno naručile sa Alija, a imate ih i u JYSK-u. Možete koristiti i obične sunđere, kao i trouglaste sunđeriće za šminkanje, ali gledajte da odaberete one manje guste, sa većim rupicama.

Sunđerićem utapkajte temperu u jaja kako biste dobili ovaj lep tačkast prelaz. Ukoliko nemate bela jaja, možete i obična jaja ofarbati belom i crnom temperom. Tempera se brzo suši, jer je sloj boje dobijen utapkavanjem tanak. Nakon što se jaja u potpunosti osuše, možete da ih ostavite tako (što smo i mi uradile sa nekoliko jaja), a možete i da pustite mašti na volju.

 

Crnim i belim markerom iscrtajte tufnice, linijice, trougliće ili kvadratiće, a možete ispisati i imena ukućana (ili u našem slučaju – bloga :) ). Na isti način smo ofarbale i ukrasile i mala, prepeličja, jaja. Zar nisu preslatka?

 

Još jedan način na koji možete da ukrasite jaja temperom (naravno, ne morate da se ograničavate na crnu i belu boju) jeste da malo tempere pomešate sa vodom, zatim četkicu za vodene boje umočite u boju i tresnete je dok je držite nekoliko centimetara iznad jajeta. Pokušale smo sa klasičnim prskanjem, četkicom za zube, ali ovo ispada mnogo bolje!

I za kraj meni omiljena tehnika (znam da sam to već rekla, ali sve mi je omiljeno :) ), šaranje jaja pirinčem.

Pošto smo se odlučile za crno-belu verziju, pirinač smo ofarbale upravo crnom i belom temperom. U veću plastičnu čašu sipajte 2 prste običnog, nekuvanog, pirinča. Dodajte malo tempere i par kapi vode. Onda tresite čašu dok se pirinač ne oboji ravnomerno (iliti dok ne dobijete upalu mišića).

Pirinač je zaista bitno da dobro promrdate, ali i da ga ostavite da se osuši, da ne bude slepljen, pre nego što ubacite jaje u njega. Nakon toga opet protresite čašu nekoliko puta, zavisi koliko boje želite na jajima. Stvarno su sjajno ispala, mnogo bolje nego što smo očekivale!

I to bi bilo sve za današnji uskršnji tekst. Ako ponovo kažem da smo se potpuno zaljubile u ova crno-bela jaja za Uskrs, nemojte da prevrnete očima, ali stvarno jesmo! Jedva čekamo da čujemo vaše utiske o današnjem tekstu, a ukoliko se i sami odlučite da probate ovako nešto, obavezno nam šaljite fotografije! Ljubimo vas!

Sve fotografije: (sjajna) Saša Marković

4 comments

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.