Nekozmetički favoriti 2017. godine

28. 03. 2018.

Crno-bela jaja za Uskrs

05. 04. 2018.

Beauty Bang Books zime 2018. godine

29. 03. 2018.

U drugom razredu osnovne škole sam dobila svoju prvu Harry Potter knjigu i to je bila prva knjiga u kojoj sam uživala. Moju ljubav prema Harry Potter svetu spominjale smo vam u ovim favoritima, ali i u poslednjem tekstu koji smo objavile. Od moje prve magične knjige, sve do danas veliki sam ljubitelj čitanja. Međutim, obaveze, godine, pogrešni prioriteti i verovatno još mnogo (nebitnih) stvari su me poslednjih godina udaljili od čitanja knjiga. Kada sam završila sa prošlogodišnjim bullet dnevnikom i videla da sam pročitala samo 3 knjige za 12 meseci, donela sam (novogodišnju) odluku da to promenim. Želim da i vas podsetim koliko je lepo i korisno čitati, pa sam rešila da sve knjige koje pročitam u sezoni preporučim (ili ne) vama i možda vas podstaknem da čitate više. Mislim da bi svima nama dobro došao koji offline minut u toku dana. Sada kada je proleće i sunce konačno tu, red je da vidimo šta smo to spremile za vas, kada su u pitanju Beauty Bang Books zime :).

Godinu sam započela knjigom “Sestre Romanove”, britanske autorke Helen Rappaport. Odmah moram da napomenem da je ovo istorijska knjiga, a ne roman. Ovo je ujedno i moja prva knjiga te vrste i ostavila je ogroman utisak na mene.

“Sestre Romanove” prati život poslednje ruske carske porodice, fokusirajući se pre svega na njihove ćerke, ali se i ostali članovi porodice mogu nazvati glavnim likovima. Car Nikolaj i carica Aleksandra imali su četiri ćerke i jednog, bolesnog, sina. Priča prati zapise iz dnevnika članova carske porodice, ali i sećanja njihovih brojnih sluga. Ne zalazeći u politiku, već posmatrajući poslednju rusku carsku porodicu upravo kao porodicu, njihovi životi, ali i tragična sudbina, ostavili su me bez reči. Nakon ove knjige provela sam dane na Google-u, pokušavajući da saznam nešto više o tome šta se desilo u periodu koji ova knjiga ne pokriva. Takođe me je interesovalo i šta se dešava sada, pošto, verovali ili ne, 100 godina kasnije, njihova priča još uvek nije završena, kako zbog politike, tako i zbog odnosa ruske Crkve prema njima.

Na spisku knjiga koje želim da pročitam nalazi se još mnogo knjiga koje se bave poslednjom carskom porodicom u Rusiji. Iako se knjiga bavi temom koja nije ni malo lagana, od srca mogu da vam preporučim ovu knjigu. Kupljena je u Laguni, i puna cena joj je oko 1400 dinara.

P.S. poslednjih 150 stanica ove knjige rezervisani su za napomene. To mi je bilo veoma čudno u početku, ali kako me je knjiga veoma zaintrigirala, napomene su mi bile i više nego korisne, kako bih došla do svih knjiga, pisama, memoara, koji su služili kao izvori za ovu knjigu, tako da vam je moj savet da bacite pogled i na njih, nakon što završite knjigu. 

Druga knjiga koju sam pročitala ove zime posvećena je istoj temi. U pitanju je knjiga “Najveće ljubavi – Car Nikolaj i Aleksandra Romanov”, autorke Helene F. Bakašov. Očekivala sam romantičnu limunadicu od 200 strana, ali ova knjiga to nikako nije. Čak je tema ljubavi i najmanje bitna. Iako mi se i ova knjiga svidela, nisam sigurna koliko bih uživala u njoj da prethodno nisam pročitala “Sestre Romanove”. I ova knjiga je puna istorijskih činjenica, imena sluga, političara i vojnika, koje je veoma teško ispratiti ako nemate prethodno znanje o porodici Romanov i njihovim životima (bar se meni tako čini). Svakako preporučujem i ovu knjigu, ali sa rezervom, jer mislim da će vam više prijati ako je pročitate kao nastavak knjige “Sestre Romanove”. Cena ove knjige je od 300-500 dinara i jedna je od 10 knjiga koje pripadaju kolekciji “Najveće ljubavi”, izdavačke kuće Amoreta.

I za kraj knjiga koja nema veze sa Rusima, već sa Norvežanima :). U pitanju je knjiga “Devojka sa pomorandžama”, autora Justejn Gordera. Knjigu sam prvi put pročitala pre mnogo godina, ali me je Brana ponovo podsetila na nju u jednoj od Instagram priča. Knjiga ima svega 150 stranica i “guta” se za jedan dan. Prati priču dečaka koji pronalazi pismo preminulog oca, 11 godina nakon njegove smrti. U pitanju je ljubavni roman, ali veoma lep i bez imalo patetike. Pustićete koju suzu dok čitate ovu knjigu, ali, bar mene, ovaj roman nije učinio tužnom, iako se tako čini na početku. Još jedna knjiga u kojoj sam uživala i imate od mene preporuku za nju, jer retke su knjige koje čitam više puta. Knjigu “Devojka sa pomorandžama” izdaje Geopoetika, ima je u skoro svim knjižarama, ali i online i cena joj je oko 600 dinara.

I to bi bilo to. Tri knjige za tri meseca. U par par navrata smo vam spominjale knjige kod nas na blogu, najviše kroz favorite, ali se nadamo da ste u tekstu koji je u potpunosti posvećen knjigama uživali!

Čitanje “prolećnih” knjiga već sam uveliko započela, tako da za 3 meseca možete da očekujete novi tekst ove vrste. A do tada, javljajte nam utiske o knjigama o kojima smo vam pisale, ali nam pišite i preporuke, jer 2018. godina će, bar kod nas, i te kako biti u znaku knjige!

Sve fotografije: Saša Marković

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.