Riđa kosa – iskustva, farbe i nega + VIDEO

10. 02. 2019.

Balea Professional šampon i regenerator za masnu kosu

21. 02. 2019.

Zašto ne koristim micelarne vode i koje proizvode koristim za uklanjanje šminke + VIDEO

17. 02. 2019.

OK, OK, priznajem, naslov je malo dramatičniji nego što je zapravo slučaj, ali nisam vas (mnogo) slagala. Shvatila sam u razgovoru sa devojkama iz svog okruženja da ja koristim micelarne vode nešto drugačije od njih, pa mi je palo na pamet da sa vama podelim svoja iskustva, ko zna, možda nekome budu od koristi. Pred vama je dugačak tekst, ali naravno da ga prati i video, pa ko ne voli da čita, slobodno me poslušajte.

Slagala bih kad bih rekla da micelarne vode ne koristim nikada. Da se ne lažemo, niko nije imun na njih. Međutim ja ih gotovo nikada ne koristim kao prvi i jedini korak kada je skidanje šminke u pitanju. Razlozi su jednostavani. Pre svega, moja suva i dehidrirana koža zahteva proizvode koji su više negujući i hidrirajući. Drugi razlog je taj što skidanje kompletne šminke micelarnom vodom zahteva mnogo više vremena, mnogo više trljanja kože i mnogo više tufera, nego skidanje nekom drugom vrstom proizvoda. Ali o svemu tome ćemo pričati u nastavku. Ukoliko baš želite da koristite micelarne vode, moja preporuka su Bioderma, Zoja Zec i Nivea. Počnimo od toga kako ja koristim micelarne vode.

  1. Kada upoređujem karmine, senke, ajlajnere na ruci, očistim ruku tuferom natopljenim micelarnom vodom.
  2. Kada testiram karmine (što je veoma često) po kući, a nemam šminku na ostatku lica, karmine skinem micelarnom vodom.
  3. Kada skinem šminku nekim drugim proizvodom, tuferom natopljenim micelarnom vodom pređem preko delova koje često preskočim – oko nosa, oko linije kose…
  4. Dok se šminkam, tankim štapićem natopljenim micelarnom vodom popravim eyeliner ili karmin.
  5. 1-3 puta godišnje, kada sam preumorna i lenja skinem kompletnu šminku micelarnom vodom.

Verujem da je vama koji inače skidate kompletnu micelarnim vodama ovo malo nejasno, ali evo koje proizvode ja volim da koristim kada je skidanje šminke u pitanju i zašto.

  1. Mleka za skidanje šminkeOriflame Milk & Honey, kao i Collistar mleko za skidanje šminke su mnogo blaži prema koži, lakše razlažu šminku i brže skidaju sve ostatke šminke. Stavim ih na tufer, baš kao i micelarnu i dam im 30ak sekundi da otope šminku sa očiju ili usana. Njima ne skidam šminku sa celog lica.
  2. Buteri za skidanje šminke – jedini koji sam probala jeste The Body Shop Camomile buter, proizvod koji obožavam već godinama. Veoma mala količina je potrebna da skinete kompletnu šminku sa celog lica. Apsolutno obožavam ovaj proizvod i ne mogu dovoljno da ga preporučim. Skidam ga vlažnom pamučnom rukavicom sa lica i nakon toga se umijem gelom ili penom i to je to. Skida i najuporniju šminku, lepak za trepavice, vodootporne formule…
  3. Ulja za skidanje šminke – ne bih mogla da kažem da li su mi ona ili buter favoriti, koristim ih i volim podjednako. Oba ulja koja ću vam ovde spomenuti obožavam i ne mogu da odaberem favorita. Nekoliko pumpica nanesem na dlanove, protrljam ih i onda lagano pređem preko celog lica, uključujući oči, usne, vrat i dekolte. Ulja u nekoliko sekundi rastope svu šminku koju imate na licu, koliko god “jaka” bila i teška za skidanje. Vlažnom pamučnom rukavicom uklonim ostatke ulja i nakon toga se umijem penom ili gelom koji inače koristim. Imam i obožavam dva ulja – Balea  i Zoja Zec. Balea je nešto pristupačniji proizvod, a Zoja Zec je prirodna i veganska kozmetika, tako da ko šta voli. Oba su sjajna i ni sa jednim nećete pogrešiti!

Razlozi zašto koristim mleka, butere i ulja su sledeći. Pre svega, koža mi ostaje mekanija i više hidrirana, nego nakon skidanja micelarnom vodom. Proces je mnogo brži. Ne trošite tufere. Ovi proizvodi su nežniji i blaži prema koži. Nema potrebe da lice trljate tuferima i da na taj način povlačite kožu preterano, pošto vam prsti klize pod prstima kada koristite ove proizvode. Čak i mleka, za koja su vam potrebni tuferi, su blaža prema koži, pošto su gušća i samim tim stvaraju barijeru između kože i tufera.

Moram da ponovim još jednom da je moja koža suva i dehidrirana i da ne znam kako bi se pomenuti proizvodi ponašali na masnijoj ili problematičnoj koži. Proizvode koje sam spomenula koristim godinama i nemam nameru da menjam svoju rutinu (možda samo probam iste proizvode drugih proizvođača). Mislim da nam je hidratacija svima potrebna danas, a meka koža takođe nikada nije na odmet, tako da vam preporučujem da i vi probate neki od ovih proizvoda i načina za skidanje šminke. Naravno, poenta ovog teksta, a ni videa koji ga prati, nisu da vas u bilo šta ubeđujem i da se “pravim pametna”. Svako najbolje zna šta njegovoj koži najviše prija, samo sam želela da podelim svoja iskustva i razloge.

Nadam ste da ste u današnjoj priči uživali, a ja vas molim da nam ovde, ili ispod videa javite svoje utiske. Proizvode koje vi koristite za skidanje šminke, i rutine koje vi praktikujete! Iskreno se radujem ramenjivanju iskustva!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.