NUXE Reve de Miel krema za ruke i nokte

12. 11. 2015.

Chanel – Rouge Fatal

18. 11. 2015.

Recept za baklavu sa suvim voćem i čokoladom

15. 11. 2015.

Baklava potiče iz istočnih zemalja, ali je danas popularna u celom svetu. Amerikanci su joj čak posvetili ceo jedan dan, 17. novembar, kada je i zvanično Nacionalni dan baklava u Americi. Nisam ljubitelj klasične baklave, pošto ne volim orahe, ali zato obožavam baklavu sa suvim voćem i čokoladom. Recept za nju, kao i uputstvo za pripremu možete da pročitate u nastavku.

  • jedno pakovanje kora za baklave
  • po 100g seckanih oraha, crne čokolade i brusnica
  • po 150g seckanih suvih kajsija i suvih šljiva
  • 100g mlevene Plazme
  • po 3 kašike griza i šećera

Beauty Bang Theory - Baklava 2

Pre nego što počnete da pripremate baklavu skuvajte sirup od 600g šećera i 6dl vode, kojim ćete je preliti. Pustite ga da vri 3-4 minuta. Hladnim sirupom prelijte vrelu baklavu, a ako želite, pre prelivanja, u ohlađeni sirup iscedite ceo ili pola limuna.

Seckane suve šljive su dosta lepljive, pa je najbolje da prvo njih i mlevenu Plazmu izmešate rukama kako ne bi ostale slepljene.  Zatim u veliku činiju dodajte sve sastojke i pomešajte ih. Na dno pleha stavite 2-3 kore i pospite ih pripremljenom mešavinom. Prekrijte sa još dve kore, pritisnite dlanovima pa opet pospite mešavinom. Postupak ponavljajte dok imate kore i mešavinu. Završite sa 2-3 prazne kore i dobro pritisnite celu baklavu dlanovima. Oštrim nožem je isecite na trougliće. Prelijte baklavu vrelom mešavinom od ½ margarina, 2dl ulja i 2dl vode. Pecite oko 40 minuta na 170°C -180°C ili dok ne dobije lepu rumenu boju. Čim je izvadite iz rerne prelijte je ohlađenim sirupom sa početka recepta.

Beauty Bang Theory - Baklave 1

Priprema ove baklave oduzeće vam malo više vremena samo zbog seckanja suvog voća, dok je sve ostalo vrlo jednostavno. Kada je budete probali, zaboravićete na malo dužu pripremu. Ukoliko odlučite da spremite ovu baklavu, obavezno nas obavestite na Twitter-u ili Instagram-u!

Koji je vaš omiljeni recept za baklavu?

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.