Moyra 316 Deep Forest

06. 03. 2016.

Zac Posen x MAC Cosmetics

12. 03. 2016.

Pariz

09. 03. 2016.

Godinama unazad Pariz i ja se družimo bar jednom godišnje. Koliko god puta da sam prošla njegovim ulicama, svake godine, iznova me obori s nogu! Skladne fasade koje se nastavljaju jedna na drugu, krovovi zgrada koji su inspirisali mnoge slikare i umetnike, kao i uske, tihe uličice koje se kriju iza ugla najprometnijih bulevara, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Jedina mana posete Pariza u februaru jeste vreme, koje je, jednom rečju, sivo. Dva vedra dana koja su me iznenadila ove godine iskoristila sam maksimalno kako bih napravila što više sunčanih fotografija, pa se iskreno nadam da ćete uživati u njima. 

Beauty Bang Theory - Pariz 2

Dalijev mural delo je fenomenalnog francuskog umetnika. Jeff Aerosol, ukrasio je zid zgrade koja se nalazi na trgu, odmah pored čuvenog Pompidou centra, još 2011. godine. Ovaj mural još uvek nije završio u klasičnim turističkim vodičima, ali, ako planirate posetu Parizu, nikako ne smete da propustite da ga vidite uživo. /// Bar deo sunčanog dana u Parizu, morate provesti u Jardin de Tuileries. Jedna od najpoznatijih i najlepših bašta Pariza, ima nekoliko fontana sa stolicama poređanim u krug, na koje svako može da sedne i uživa u prelepom pogledu. Bašta povezuje trg Concorde i muzej Luvr, redovno je domaćin Pariskih nedelja mode, kao i francuskih uličnih umetnika. /// Pogled na Ajfelovu kulu sa najkitnjastijeg mosta u Parizu – mosta Aleksandar III. Nazvan je po ruskom caru, i predstavlja jednu od najposećenijih turističkih atrakcija u gradu! /// Pogled na čuvenu Notre Dame katedralu sa reke. Bez turista i dosadnih uličnih prodavaca, šetnja pored reke omogućava vam da se na miru divite ovoj katedrali, koja je simbol grada već više od 6 vekova. /// Čokoladna verzija katerale nije ništa manje impresivna. Trenutno se nalazi u jednoj čokoladirnici na brdu Montmartre. Napravio ju je Jérémy Mazé. Bilo mu je potrebno 210 sati kako bi napravio čokoladnu Notre Dame katedralu koja je teška čak 58kg!

 Beauty Bang Theory - Pariz 6

Biblioteka u jednom od najlepših delova grada, čuvenom Le Marais kvartu. /// Na Trg Vosges sam ove godine prvi put naišla. Trg je zapravo park kvadratnog oblika, sa četiri fontane simetrično postavljene. Okružen je zgradama sa prelepim crvenim fasadama, u kojima se nalaze na desetine galerija. Vredi videti ga. /// Pariz je pun tzv. “ulične umetnosti”. Sa fasada će vas gledati nasmejane raznobojne hobotnice, veseli mozaici i ova devojka. Fotografija je napravljena u Village Saint Paul, kvartu prepunom malih prodavnica, resorana, antikvarnica i galerija. Svakog meseca se u ovom kvartu organizuje i ulična prodaja antikviteta, polovnih knjiga, kao i garderobe mladih dizajnera.

Beauty Bang Theory - Pariz 4

Zgrada Fondacije Louis Vuitton otvorena je 2014. godine. Služi kao muzej i galerija u kojoj se izložbe smenjuju nekoliko puta godišnje. Sama zgrada je i više nego impresivna i iz svakog ugla izgleda drugačije! Moja najiskrenija preporuka da je vidite barem sa spoljašnje strane, ukoliko nemate vremena da obiđete i njenu unutrašnjost. Bacite pogled i na njihov instagram profil. Redovno izbacuju fotografije izloženih umetničkih dela. /// Žuta svetla i ogledala delo su Olafur Eliasson-a koji ih je napravio sprecijalno za zgradu Fondacije Louis Vuitton i koja su nazvana “Inside the horizon”/// Sacré-Cœur bazilika jedna je od najprepoznatljivijih simbola grada. Nalazi se na vrhu brda Montmartre sa koga se pruža prelep pogled na Pariz. Ceo taj kraj poznat je po uličnim umetnicima čije slike oduzimaju dah. /// Tzv. “close up” zida nove zgrade Filharmonije.

Beauty Bang Theory - Pariz 5

Videti piramide Luvra bez hiljade turista ne dešava se svaki dan, tako da sam taj trenutak morala da zabeležim! Mislim da je suvišno da vam kažem da Luvr muzej jednostavno morate da posetite. Odvojite bar jedan dan, da posetite deo muzeja (pošto nije moguće da ga obiđete celog ni za nedelju dana). /// Veoma zanimljiva zgrada Filharmonije u Parizu otvorena je pre manje od godinu dana. Fasada je napravljena od sjajnih i mat metalnih pločica koje mene podsećaju na krljušt (pogledajte “close up” sliku gore), različitih nijansi sive boje. Kažu da se pločice predivno presijavaju na suncu, ali, nažalost, to nisam imala prilike da vidim. Od 30. 03. 2016. unutar zgrade počeće prve izložbe koje će biti otvorene i za turiste.

Nadam se da ste uživali u ovom našem, prvom, travel postu!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.