The Body Shop Vitamin E sleeping mask

15. 03. 2019.

Favoriti aprila i maja 2019 (+VIDEO)

16. 06. 2019.

Frida Kahlo nail art

17. 03. 2019.

Čisto sumnjam da iko ko je ušao na ovaj post ne zna ko je Frida Kahlo de Rivera. Meksička slikarka, najpoznatija po portretima i autoportretima koje je slikala, zasigurno je obeležila svetsku umetnost XX veka. Kao jedna od najpoznatijih slikarki ikada i dalje inspiriše dizajnere i umetnike širom sveta. Sigurna sam da ste u bar jednoj prodavnici videli majcu sa njenim likom, tašnu ili nakit inspirisan njenim slikama, a verovatno i neki print ili jastučnicu.

Čini nam se kako njena popularnost sve više raste, a ovo proleće ni nama nije dalo mira, pa smo njene čuvene obrve (ili obrvu), kaktuse i cveće u kosi rešili da nacrtamo i na noktima. Verujem da nema potrebe da vam naglašavam da iza ovih slatkih ilustracija stoji Milica. Dok nije bilo našeg YouTube kanala, moram da priznam da nisam uživala da vam opisujem proces i korake kako Milica crta po noktima. Zato vas sada ostavljam da sami pogledate kako je to ona uradila gel lakovima (vi možete koristiti i obične lakove, samo im dajte dovoljno vremena da se osuše pre stavljanja završnog sloja, kako se ilustracije ne bi razmazale).

U nastavku vam pored videa ostavljam i par informacija o Fridi Kahlo koje su meni bile zanimljive! Nadam se da ćete uživati :) A mi, kao i uvek, čekamo vaše utiske :)

  1. Frida Kahlo želela je da postane doktor. Nakon što je doživela tešku saobraćajnu nesreću, kroz život ju je pratilo mnogo zdravstvenih problema pa je, kako kažu, postala pacijent umesto doktora. Upravo ta nesreća ju je inspirisala da postane slikarka. Na nekoliko autoportreta mogu se videti elementi anatomije.

  2. Preko trećine Fridinih slika prikazuje nju samu.

  3. Na njenim slikama često se, pored nje, mogu videti i članovi njene porodice.

  4. Na mnogim slikama se vidi bol koja ju je pratila, kako zbog nesreće, tako i zbog nekoliko spontanih pobačaja koje je imala kao posledicu nesreće. Nije imala dece.

  5. Ne zna se koliko je tačno slika naslikala. Pretpostavlja se između 150 i 200.

  6. Frida Kahlo je imala veliku baštu punu egzotičnih biljaka i životinja, koje se mogu videti i na njenim slikama. Kažu da je imala ogromnu kolekciju kaktusa, ali i mnogo majmuna.

  7. Udala se za istog čoveka dva puta.

  8. Koju god državu da je posetila, ni jedna joj se nije svidela. Što je više putovala, to je više volela Meksiko.

  9. Njen autoportret – The Frame, smatra se prvim umetničkim delom nekog Meksičkog umetnika, koji je kupljen od strane velikog, internacionalnog muzeja. Luvr je kupio ovu sliku i to je ujedno bila i jedina slika koju je prodala tokom njene izložbe u Parizu. Ova slika je i dalje izložena u jednom muzeju u Parizu.
  10. Umrla je u istoj kući u kojoj je i rođena.

Sve fotografije: Saša Marković

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.